Hvad er naturterapi?

Naturterapi er at lade naturen assistere den terapeutiske proces, som borgeren eller klienten ønsker, at arbejde med ude i naturen. Det kan være et hvilket som helst emne, som i en hver anden terapeutisk proces.

I naturassisteret terapi kan denne proces dog gå fra det mere samtalebaseret og kognitive niveau, til også at arbejde på det følelsesmæssige og kropslige plan. Dvs. at naturens repræsentation af symboler og sansestimuli fordrer, at processen kan foregå på en måde, som åbner borgerens eller klientens ubevidste sind og det ikke-viljestyrede neurologiske system.

Effekten af dette kan være, at borgeren eller klienten kan opleve, at nå dybere ind i terapien og at møde sit følelsesliv ud fra et ressourceorienteret udgangspunkt. Naturen assisterer til dette møde ved at lade naturen og dens cyklus afspejle sig i det indre liv hos borgeren. Hermed kan den eventuelle negative værdiladning og fejlfindings-analyse af sig selv og de valgte temaer, der kan være automatiseret hos borgeren, få mulighed for at tilgås med et mere kærligt perspektiv. Dette giver plads til bevidsthed om egne mekanismer, de positive intentioner bag og ud fra hvilken ressource, de har bidraget med i klienten eller borgerens liv. Naturen spejler muligheden for at implementere den opdagede ressource på en ny og mere hensigtsmæssig måde i klienten eller borgerens liv.

Den fysiologiske effekt af den naturassisterede terapi er, at gennem stimulering af balancesystemet, stilling- og ligevægtsystemet samt berørings- og hudsansen, integreres disse primære sanser således, at klienten eller borgerens perception og oplevelse af sig selv og verden styrkes.

Kredsløbet, skeletmuskulaturen og hormonsystemet reguleres og gennem-iltes. Derved kan der ske en harmonisering af spændings-graden i musklerne og en hormonel regulering, hvor f.eks. stress-hormonerne sænkes og lykke-hormonerne og tilknytnings-hormonerne øges. Dette i sig selv kan give klienten eller borgeren oplevelsen af, at terapien kan mærkes længe efter terapien er endt.

Selv den meget stressramte borger vil kunne profitere af naturassisteret terapi, og der ligger allerede grundig evidens for, at rehabilitering vil kunne foregå med høj succesrate.

Skolebørn med ADHD koncentrerer sig bedre efter en gåtur i den lokale skov eller park, viser et studie fra USA. Danske forskere vil nu undersøge, hvor stor effekt naturen har, og om natur virker lige så godt som eller kan supplere medicin.

Læs artiklen her…

Terapi i naturen har en positiv virkning på posttraumatisk stress. Det viser et forskningsprojekt af Dorthe Varning Poulsen, University College Sjælland, der netop har forsvaret sin Ph.D på Københavns universitet.

Læs om forskningen her…

Krigssveteraner finder ro i Strynøs natur. På Strynø lærer traumeramte krigsveteraner at tackle deres sygdom på landets første bosted kun for veteraner.

Læs artiklen her…

I skoven er det lettere at give slip og græde.
Den tidligere soldat Paw Jakobsen havde valgt at overgive sig til døden, da naturen greb ham. Nu holder fuglestemmer og skovens træer ham i live.

Læs artiklen her…

Naturen spiller den bærende rolle i behandlingen af patienter med stress i den nye terapihave Nacadia i Hørsholm. Haven er designet specifikt til at bringe patienter med stressrelaterede lidelser tilbage til et harmonisk liv.

Læs artiklen her…

Det er påvist, at børn der leger meget i naturen eller i naturlige omgivelser bliver bedre motorisk, er mindre syge og har en bedre udvikling i forhold til indlæring, opmærksomhed, kropsforståelse og fantasi. Der er altså både fysiske, psykiske og sundhedsmæssige fordele ved at være ude.

Læs artiklen her…

Læger og psykologer har i årtier ordineret naturoplevelser til tungsindige patienter uden præcis at vide, hvorfor det virker. Nu har amerikanske forskere påvist, at skovens grønne løv og havets brusen rent faktisk forandrer hjernen

Læs artiklen her…

En undersøgelse fra Essex Universitet viste, at det hjælper at gå – især i naturen. 71 procent følte sig mindre anspændte efter gåturen i naturen, hvilket kun gjaldt for 28 procent efter en gåtur i indkøbscenteret.

Læs artiklen her…

Forskning: Natur er godt for dit helbred
Naturen har en positiv indvirkning på både dit fysiske og mentale helbred, viser studier.

Læs artiklen her…

Natur og grønne områder kan bidrage til at integrere flygtninge
NATURBASERET INTEGRATION Naturen som ramme for integration skaber gode resultater. Det viser ny forskning fra et hold nordiske forskere med deltagelse fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs artiklen her…

Videncenteret rummer mange fagligheder, og ikke kun de naturvidenskabelige. Forsker i kognitiv psykologi Matt P. Stevenson er Ph.d.-studerende hos os. Matt ser på, om naturen kan påvirke børns kognition og mentale sundhed.

Læs artiklen her…

Stresset hverdag? Ud i naturen med dig
Naturen får simpelthen hjernen over i et andet gear, så den kan lade op og samle kræfter, forklarer ekspert.

Læs artiklen her…

Mangel på kontakt med naturen er langt fra den eneste årsag til stress, men det er én af de primære. Vi har i de seneste århundreder fjernet os mere og mere fra naturen, og det kan mærkes. Det er vigtigt, at vi finder tilbage til et liv i nærkontakt med naturen, så vi ikke bliver syge af stress, og det er afgørende, at vi husker naturen, når vi skal hjælpe alvorligt stressramte.

Læs artiklen her…

Naturen hjælper mænd ud af angst og depression
Et projekt i Favrskov Kommune, der går under navnet ’Naturen venter på dig’, modtager 135.000 kroner i bevilling fra puljen ’Bevæg dig i naturen’. Projektet skal sætte øget fokus på at bruge naturen i kampen mod depression og angst.
Læs artiklen her…

 

Terapihaver styrker mental sundhed
En terapihave gavner brugernes mentale sundhed. Det viser erfaringerne fra et projekt, hvor FAKTI – Forening for flygtninge og indvandrerkvinder – med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv – har etableret en terapeutisk have til gavn for foreningens medlemmer.

Læs artiklen her…

Sådan hjælper naturen ALLE børn

Måske kan det virke ganske uovervejet at lokke børn med autisme eller et særligt sensitivt sind ud i den vilde og uforudsigelige natur. Men faktisk er det noget af det bedste, du kan gøre – for alle børn!

Læs artiklen her…

44138797_700289790334658_6744605831758610432_n

Terapi i naturen er som ringe i vandet
Tonie Bjørneskov har flere gange oplevet at få stress, men naturterapi hjalp hende videre, og gav hende fred i sindet. Nu vil hun selv åbne et sted, hvor naturen kan være til glæde og gavn for andre stressramte.

Læs artiklen her…

44038403_1204077623064621_7843956552879833088_n

Naturens helbredende kraft
Når vi bevæger os ud i naturen, gør vi vores overbelastede hjerne en tjeneste, viser ny forskning. Læs vores store feature om naturens helbredende kraft og se fantastiske billeder af mennesker fra hele verden, der kobler af i det grønne.

Læs artiklen her...

Naturen giver mange muligheder for fysisk aktivitet for mennesker med demens. En gåtur i skoven eller i parken kan forbedre balance og kondition, og en rask gåtur kan få pulsen op. Denne side giver inspiration og forslag til fysisk aktivitet i naturen, der får pulsen op og integrerer kognitiv træning.

Læs artiklen her...

 

Naturen kan være løsningen på haltende sundhed i Danmark
Over halvdelen af danskerne er nu overvægtige, og en tredjedel af os formår ikke at være fysisk aktive halvanden time om ugen som anbefalet, viser ny rapport.

Læs artiklen her…

Naturoplevelser øger børns kognitive evner. Ph.d.-afhandling viser, at naturoplevelser bl.a. kan forbedre børns hukommelse.

Læs artiklen her…